Inicio > Asamblea > Resum de la xarla: No volem ser el femer d’Europa

Resum de la xarla: No volem ser el femer d’Europa

25 noviembre 2012

El passat dissabte dia 24 de novembre tengué lloc  la xarla “No volem ser el femer d’Europa” organitzada per l’Assemblea d’Indignats de Pere Garau al local de l’associació ANEM al polígon de Llevant. Aquesta tertúlia vé  inclosa dins el cicle mensual de xarles sobre qüestions d’interès social i cultural que organitza l’assemblea d’indignats. Es va convidar per l’ocasió a en Joan Miró, activista del GOB i les presidentes d’associacions de veïnats de Bunyola i Palmanyola: Floria Perelló i Carme Parra.

Va encetar la xarla Joan Miró deixant clar ja des d’un inici que parlar de la incineradora de Son Reus es parlar d’una qüestió de gran complexitat tant per la part tècnica com la político-administrativa com i per l’entramat d’empreses implicades. Malgrat la gran campanya explicativa que sempre s’ha fet per tal de donar a conèixer la incineradora i tot el complexe TIRME el cert és que hi ha molt poca transparència en qüestions claus com ara els resultats de les analítiques dels controls d’aire .

Es va explicar com realment el motiu principal de la incineradora ha sigut el de fer negoci. Es fa una comparació amb els bancs i el seu rescat. TIRME fa una inversió per una incineradora amb previsió de processament d’ 1 milió de tones. Al cap dels anys les previsions no és compleixen i ara TIRME vol aconsseguir aquesta xifra important fems de fora. El “rescat” es fa sobretot a costa de la salut de tots els mallorquins i de la qüalitat medio ambiental de l’illa. I per suposat també es fa a costa dels doblers del contribuient.

Es va denunciar l’ús capciós del llenguatge que fan TIRME i els polítics que li donen suport amb exemples com ara “exportació de serveis ambientals” quan realment el que s’exporta  són perjudicis ambientals sobre la salut.  Es simplifica fina arribar a ofendre com ara quan un alt càrrec va ensenyar una mostra del fems tal com arribarà a l’illa dient “Això és confeti i no fa olor” quan és clar que  aquest fems no es reprentatiu del que realment arribarà  el qual durà components perillosos.

Es varen desmentir certes afirmacions de TIRME com ara que es crearan molts llocs de treball o que cremant s’eliminen els residus quan el que realment succeeix és que es concentren. No hi ha informacions que informin de les vertaderes conseqüències de la incineració ja que  els mitjans de comunicació reben fortes inversions en publicitat per part de les grans empreses que formen el conglomerat de TIRME (Enel-Endesa, FCC, ACS) La imparcialitat de la UIB també es veu compromesa quan ofereix un màster sobre gestió de residus patrocinat per TIRME ,una ajuda que puja als 400.000 €.

L’efecte per acumulació dins el cos humà dels contaminants inhalats procedents de la incineració de residus mai no és immediat sinó que és un efecte lent, progressiu i molt perjudicial i del qual ara els ciutadans no en són conscients.

Més endavant va intervenir Floria Perelló, presidenta de l’associació de veïnats de Palmanyola qui va resaltar la imposibilitat d’obtenir analítiques fiables dels contaminants presents a l’aire ja que TIRME es nega a fer les analítiques des d’un laboratori independent i els veïants no poden pagar unes anàlisis d’uns 3000 € per mostra. Floria ha lluitat des del primer moment en què es va aprovar la construcció de la incineradora i  denuncià que no s’han pres les mesures correctores promeses . Floria posà en dubte l’eficacia dels filtres dels fums que es generen ja que hi ha partícules nocives que escapen a qualsevol filtre. Floria va advertir del gran augment en transport de camions que suposaran les 200 mil tones de fems procedents del port d’Alcúdia per anar cap a Bunyola. A raó de 20 tones per camió suposa el transport de 10 mil viatges a l’any de fems  per unes carreteres emprades pels turistes d’aquella zona. En aquest aspecte esperen la col.laboració dels hotelers en la seva petició de no importar fems de fora.

Carme Parra de l’associació de veïanats de Bunyola posà de relleu les campanyes tant potents de les que fa ús TIRME per rentar-se la cara davant el ciutadà i com ara a la Fira de Santa Catalina de Bunyola TIRME col.loca una gran carpa explicativa de les bondats de la incineració .

Així mateix es va constatar la dificultat d’implicar activament als veïnats de Palmanyola i Bunyola els quals si bé estàn assabentats de la realitat de la incineradora no participen  majoritàriament en els actes de rebuig a la importació de fems de fora.

Posteriorment es va obrir un torn de preguntes prou animat i es convidà als presents a uns pastissos cortesia de l’Assemblea Indignats de Pere Garau”.

Anuncios
Categorías:Asamblea
raas15a

Red de organizaciones contra la privatización de la Sanidad Pública

sos sanidad pública

Contra los recortes y el proceso de privatización de la Sanidad Pública: Hay alternativas.

Dempeus per la salut pública

en defensa del Sistema Nacional de Salut amb tot el seu caràcter assolit: públic, universal, de qualitat, integral, solidari i d' equitat garantida.

ASSEMBLEA PARC SES VELES

Veïns Indignats !! asambleaparcsesveles@gmail.com

IndignatsPol

Informació sobre els Indignats de Pollença

Punts de Vista

Blog d'àngelsmcastells, dona, d'esquerres, economista i moltes coses més...

Plataforma de Afectados por la Hipoteca-PAH-

De la burbuja inmobiliaria al derecho a la vivienda.

indignatsdellevant

Assemblea dels Indignats de la comarca de Llevant de Mallorca

Movimiento Indignados 15M directorio y artículos críticos.

Esta es una pagina web que ordena todas las páginas del Movimiento 15M incluyendo las páginas de Democracia Real Ya. Escribimos y recopilamos artículos críticos. Desmontamos mentiras.

PAH Mallorca

Plataforma de Afectadxs por la Hipoteca - Mallorca

A %d blogueros les gusta esto: